Platforma de date deschise prin intermediul căreia instituții publice își “deschid” consumul lunar de energie electrică către cetățeni.
Platforma de date deschise a pornit ca un proiect pilot finanțat de Fondul pentru Inovare Civică în 2018. În acest moment, Open Energy este unul dintre produsele digitale pe care intenționăm să le creștem în cadrul Citizen Next.
Domeniu
Ce este Open Energy?
Open Energy, în momentul de față, este prima platformă de date deschise privind consumul de energie electrică, demers căruia i s-au alăturat în etapa-pilot 24 de instituții publice din București și Alba Iulia, de la primării și școli, la entități precum Reprezentanța Comisiei Europene la București.
Aceste instituții monitorizează în mod transparent consumul de energie electrică, publicând lunar cantitatea de energie consumată și înregistrând eventualele măsuri cu impact energetic. Datele sunt încărcate direct de către persoane desemnate din fiecare instituție în interfața de administrare a Open Energy. Odată încărcate, informațiile sunt afișate public pe openenergy.ro, unde pot fi consultate și utilizate de către oricine:
publicul larg
jurnaliști
antreprenori
cercetători
instituții publice
Platforma Open Energy a fost lansată în cadrul unui eveniment public, în 22 noiembrie 2019, la Impact Hub București.
La lansare ne-am bucurat de participarea unor reprezentanți ai instituțiilor centrale - Guvernul României, Ministerul Comunicațiilor, Agenția Națională a Funcționarilor Publici -, administrația publică locală - Primăria București, primăriile sectoarelor 1 și 3, Primăria Alba Iulia -, instituții de învățământ din București și Alba Iulia, ONG-uri - Energia Ta, Ashoka România, Fundația PACT, Social Innovation Solutions, Asociația Ropot, Freedom House România etc. - și companii private - Telekom România, Dimlite, School Kit, E.ON România, Dovelopers, Zitec, Box 2 M, TOBIMAR.
De ce Open Energy?
Energia reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale prezentului și viitorului apropiat.
Statele și organismele internaționale au înțeles asta și dezvoltă strategii complexe pentru a face față la:
Schimbările climatice iminente
Poluarea în creștere, cu efecte asupra sănătății oamenilor, florei și faunei planetei
Disponibilitatea în scădere a resurselor clasice de energie
Sărăcia energetică încă nerezolvată
Securitatea energetică a țărilor dependente de importuri
De cele mai multe ori, cetățenii nu știu însă dacă ei pot participa la aplicarea acestor strategii, ce ar trebui să facă pentru a genera impact, cum să își planifice viitorul din punct de vedere al energiei. Sectorul energetic pare de neatins din această perspectivă.
Pe de altă parte, în absența implicării cetățenilor, rezultatele urmărite la nivel înalt nu vor putea fi obținute.
Din toate aceste motive, ne-am propus să facem lumină în domeniul energiei pentru toți cetățenii, de toate vârstele. Cum facem asta: punem la dispoziția lor cât mai multe date deschise privind energia și consumul energetic în România, într-un limbaj accesibil tuturor, cu mesaje de impact și exemple de bune practici, pentru a susține un proces de conștientizare pe termen lung și pentru ca, prin educație, fiecare dintre noi să ajungem să contribuim activ la acest demers global.
Scopul principal al deschiderii datelor de consum ale instituțiilor publice este încurajarea unui consum responsabil în rândul publicului larg.
Rezultate
Până în prezent 24 de instituții publice au acceptat să își publice datele de consum electric pe platforma Open Energy. Dintre acestea menționăm:
Am organizat sesiuni educaționale în 7 școli din București și Alba Iulia, în cadrul cărora peste 180 elevi și-au însușit noțiuni elementare despre producerea energiei și măsuri de optimizare a utilizării acesteia.
În urma rezultatelor bune ale etapei-pilot, proiectul Open Energy a adus brand-ului CivicTech România în 2019 premiul “NGO of the Year in Energy” în cadrul celei de-a VIII-a ediții a evenimentului Energy CEO Forum & Awards. Premiul obținut a validat utilitatea proiectului în domeniul energiei, împreună cu interesul crescut din partea instituțiilor de a monitoriza transparent consumul de energie și de a-și asuma public un comportament responsabil de consum.
De asemenea, Ludmila Stuparu a reprezentat echipa Open Energy în calitate de speaker la cel mai important eveniment public din țară în domeniul energiei, “Power Summit”, organizat de Ziarul Financiar.
Proiectul a fost prezentat în 2018 la la Conferința Națională “Open Government Partnership” , organizată de Guvernul României.
În mai, 2019, echipa Open Energy a prezentat proiectul la Alba Iulia ca exemplu de bună practică pentru delegația autorităților locale din Benedito Novo, Brazilia.
Pentru a doua etapă a proiectului ne propunem ca Open Energy să devină o platformă de referință în România care să centralizeze toate datele relevante din domeniul energiei. În acest scop, Citizen Next urmărește obținerea unei finanțări de tip grant sau sponsorizare pentru a îndeplini următoarele obiective:
Automatizarea procesului de deschidere de date, incluzând realizarea unor parteneriate cu furnizorii de energie care vor facilita acest proces
Extinderea platformei cu mai multe instituții publice
Extinderea seturilor de date colectate cu informații detaliate despre clădiri
Includerea unei componente educaționale în școlile incluse pe platforma Open Energy
Creșterea vizibilității proiectului în rândul cetățenilor și comunicarea motivelor pentru care datele deschise pot fi de ajutor în domeniul energiei
Ai început lucrul la o soluție cu impact social, ești dispus să aloci timpul necesar, dar nu știi cum să o duci la nivelul următor? În Citizen Next ai cadrul organizațional potrivit pentru a-ți valida ideile și pentru a ajunge să inovezi.