Nevoia
În România, la fiecare 1.000 de nașteri, 3 dintre nou-născuți prezintă deficiențe de auz, fără să își poate da nimeni seama de asta. Surditatea – sau hipoacuzia profundă în termeni de specialitate – este afecțiunea congenitală (prezentă încă de la naștere) cu cea mai mare incidență la noi în țară.
Din păcate, această dizabilitate rămâne de cele mai multe ori invizibilă până la vârsta de 2 ani, când deficiențele de auz devin evidente, iar hipoacuzia profundă ajunge prea des să fie depistată când șansele de recuperare a capacității de vorbire a copilului sunt mult mai mici. Screening-ul auzului la nou-născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață.
De aceea, Ministerul Sănătății a achiziționat echipamentele necesare screening-ului auditiv în maternitățile din România, astfel încât toți nou-născuții din România să fie testați.
Implicarea noastră
Pe lângă achiziționarea echipamentelor necesare pentru screening-ul auditiv al nou-născuților, a fost nevoie și de crearea unui sistem informatic în care să se centralizeze rezultatele testelor din maternități, precum și testele ulterioare necesare conform protocolului de screening. Acest sistem, denumit RENSA - Registrul Electronic Național de Screening Auditiv, a fost dezvoltat de Lucian Stuparu și Marius Ghițoiu în perioada octombrie - decembrie 2016 în cadrul programului guvernamental GovITHub.
În acest scop, echipa Citizen Next a încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătății al României în baza căruia vom îndeplini următoarele obiective:
- 1. Adaptarea RENSA la noile aparate de screening astfel încât medicii să poată încărca în RENSA direct fișierele exportate de aparatele de screening, fără a fi necesare prelucrări manuale suplimentare ale acestora.
- 2. Actualizarea componentelor software ale aplicației RENSA pentru a aduce îmbunătățiri de securitate, performanță și interconectare.
- 3. Actualizarea structurii de utilizatori și atribuții pentru a permite acces la rapoarte și la încărcarea datelor conform necesităților Ministerului Sănătății
- 4. Extinderea capabilităților de raportare RENSA pentru a facilita analiza datelor colectate, dar și a funcționalităților pentru a permite interactivitatea și comunicarea cu alte sisteme.