Digitalizarea declarației DSP de la frontieră
Soluția Covid-SAFE @ Frontieră vine în întâmpinarea acestor probleme și oferă o alternativă mai rapidă pentru declarația pe suport de hârtie, înlocuind-o cu un formular digital. Fiecare persoană poate completa declarația individual, înainte de a ajunge în perimetrul graniței. Ca urmare a verificării automate a datelor introduse, se obține o reducere semnificativă a timpului petrecut la graniță. Sistemul Covid-SAFE @ Frontieră generează un cod unic de identificare pentru fiecare declarație, în baza căruia aceasta va fi validată la trecerea frontierei. Aplicația permite adăugarea mai multor declarații pe proprie răspundere de pe același telefon, pentru a acoperi și cazurile copiilor minori sau al altor membri ai familiei fără posibilitatea de a-și completa singuri declarația.
Soluția digitală Covid-SAFE @Frontieră a fost dezvoltată în beneficiul cetățenilor și al Direcțiilor de Sănătate Publică, voluntar, de către echipa multidisciplinară a asociației Citizen Next, în contextul gestionării epidemiei SARS CoV-2 pe teritoriul României. Aplicația este disponibilă în limbile română și engleză, atât cetățenilor români, cât și celor de altă naționalitate. Numărul de telefon (înregistrat în România sau orice altă țară) este validat printr-un cod trimis prin SMS eliminând astfel erorile de transcriere a datelor și permițând comunicarea facilă ulterior cu Direcțiile de Sănătate Publică.
Aplicația permite generarea declarației în format imprimabil (PDF) ce conține cod unic QR. Astfel, cetățenii pot ei înșiși imprima declarația înainte de plecare spre România pentru a scurta și mai mult timpul de așteptare la frontieră.
Sistemul e format din următoarele componente care facilitează atât completarea declarațiilor de către cetățeni, cât și validarea și imprimarea acestora de către reprezentanții DSP, precum și interconectarea cu alte sisteme instituționale
- Aplicație web pentru cetățenii care completează declarația
- Aplicații mobile (iOS, Android) pentru cetățenii care completează declarația
- Aplicație web internă de administrare și validare a declarațiilor de către personalul DSP
- API care preia, validează și procesează informațiile din aplicațiile web și mobile
Procesul de dezvoltare a fost coordonat și auditat din punct de vedere al securității de către Serviciul de Telecomunicații Speciale care pune la dispoziție infrastructura pentru transmiterea tuturor datelor către Ministerul Sănătății, inclusiv către fiecare Direcție de Sănătate Publică, Ministerul Afacerilor Interne sau alte instituții. În cadrul analizei de proces, echipa Citizen Next a propus de asemenea o serie de modificări procedurale în abordarea pandemiei COVID-19, unele dintre ele fiind acceptate, iar altele în curs de analiză.
Abordare instituțională:
În realizarea conceptului aplicației echipa Citizen Next a urmărit simplificarea cât mai mult a procedurilor birocratice, precum și protejarea sănătății cetățenilor ce intră în țară și a personalului de la frontieră, încadrându-se în același timp în constrângerile legale existente. Echipa Citizen Next a purtat discuții cu instituțiile cheie implicate în gestionarea crizei astfel încât soluția propusă să fie răspundă cerințelor tuturor actorilor implicați:
- Ministerul Sănătății
- Ministerul Afacerilor Interne
- Cabinetul Prim-ministrului
- Serviciul de Telecomunicații Speciale
- Institutul Național de Sănătate Publică
- Direcții de Sănătate Publică
- Ambasada României în Republica Federală Germania
Menționăm că aplicația nu colectează date despre locație sau orice tip de date pentru care cetățeanul nu își dă acordul, conform reglementărilor de protecție a datelor.
Toate drepturile asupra aplicației sunt cedate gratuit Ministerului Sănătății de către Citizen Next, întrucât ne dorim să sprijinim prin contribuție voluntară eforturile instituțiilor de combatere a epidemiei și a efectelor acesteia. Mai mult decât atât, echipa dedicată de dezvoltare software, formată din 15 persoane, s-a angajat să asigure gratuit mentenanța și eventuale adaptări necesare pe toată perioada de utilizare a aplicației (estimată la 2 ani).